viernes, 17 de julio de 2015

4º. El Miracle dels Peixets d'Alboraia.


Ambientació

Apareixen dos vestits de valencians, amb els camals arreplegats i un monacor en quatre nucs al cap, discutint sobre si eren 3 o eren 2, La baralla acava anant-sen cada u al seu poble i diguent-se: fins que ens tornem a vore Cristofol, però eren 2.

 

 Oració del matí

 escucha de la Palabra.

Y Jesús iba creciendo en sabiduría, en estatura y en aprecio ante Dios y ante los hombres.

Lc 2,52

Nos cuenta Don Bosco.

A mí me gustaba estudiar, pero mi hermano mayor no quería. Mamá Margarita viendo que él no se portaba bien conmigo me envió a trabajar en una granja. Allí conocí a un buen sacerdote, Don Calosso, quien me ayudó para que estudiase. Pero él se murió pronto. Así que tuve que trabajar como sastre y camarero y así pagarme la escuela. Era un niño y joven muy alegre, por eso con otros amigos formamos la Sociedad de la Alegría, en la que nos obligábamos a estar siempre alegres.

 

Rezamos.

 

Buenos días, Jesús.

Al empezar el nuevo día queremos darte gracias

por los maestros que tenemos y la escuela,

los libros, las libretas, los ordenadores

y todas las cosas que nos ayudan a estudiar.

También te damos gracias

por unos niños muy especiales para ti,

como son los de Togo o Guinea

y muchos países del mundo.

Son los niños y niñas que cada día

se levantan pronto para ir a por agua al pozo,

vender el pan en la calle y ayudar en casa.

Los que después de la escuela

no se van a jugar sino a cuidar de los animales.

Te damos gracias porque ellos nos enseñan

con su alegría y el deseo de ir a la escuela

lo importante que es estudiar.

Dinámica de formació

 
TÍTULO
 
Eleccions i constitució de l'ajuntament de Cañizar del Olivar
 
INTRODUCCIÓN
Els ciutadans han elegit. Després de dues jornades de reflexió cal assumir els resultats electorals, constituint la taula consistorial encapçalat per l'alcalde.
OBJETIVOS
- Assumir els resultats obtingut d'acord les propostes presentades i saber reaccionar al respecte, siguen resultats positius o negatius.
 
- Saber treballar en equip, escoltant a totes les veus participants i en el mateix discurs del candidat a l'alcaldia contar en la resta dels membre del seu grup i dels altres grups.
 
- No caure en actituds de poder i orgull propi, sempre hi ha que pensar en el bé comú ja que el propòsit treballar tots junts pel benefici d'un únic poble.
 
EJES TRANSVERSALES
 
ITINERARIOS
Educativo en la fe
Comunitario eclesial
Litúrgico sacramental
De oración
Testimonio
Ser persona
MATERIAL
 
- Urna electoral.
- Papeletes dels vots.
- Preparar les taules en forma de U (assembleària) dels 21 regidors.
- Preparar els resultats de la votació seguint la llei d'hondt.
- Un secretari moderador.
 
 
TIPO
Dinàmica de formació
 
RESPONSABLE
Vicent i Ximo
DURACIÓN
1h
N SESIONES

 

 
DESARROLLO DE LA SESIÓN
 

EXPERIENCIA                                                                                                                 

Una vegada concluida la jornada de reflexió, els ciutadans baix reunió propia previa, hauran decidit quin grup ha obtingut la major representació, seguit de la resta de grups de forma que les 21 regidories queden repartides seguint la llei d'hondt amb representació de tots els grups.

Les votacions es realitzaran per ordre de preferència:

El que més convenç:  500

El 2n que més convenç: 400

El 3r    "          "           ":300

El 4t    "           "           ":200

El 5t    "           "           ":100

La dinàmica començarà introduint, de forma simbòlica, cada ciutadà el seu vot amb la presencia de la junta electoral i tots els partits polítics (grups); una vegada realitzada la votació es procedirà a l'escrutini aplicant la llei d'hondt i asignant a cada grup els regidors que li pertoquen (tot preparant la nit d'abans i representant en el moment).

Es constitueix la taula consistorial. A partir d'aquest moment el futur del poble ja està en mans dels elegits (començant pel portaveu i seguint per ordre la llista que ells han proposat segons els regidors asignats). Els nous regidors deuran presentar per cada grup un candidat a l'alcaldia, que preferiblement serà el portaveu, i cada candidat deurà fer el seu discurs de convenciment a la resta dels grups, un discurs que deuran preparar cada grup (en aquest moment es tornaran a sentar per grups i seguint les propostes del 1r dia, elaboraran dit discurs). Una vegada escoltades les propostes els 21 regidors a mà alçada deuran aplegar a un acord i elegir el futur alcalde que serà proclamat per la majoria absoluta dels vots (11).

En el cas que en la 1ª votació no resulte elegit per majoria absoluta, es repetirà la votació fins a 3 vegades, en cas de no ser elegit a la 3ª votació serà proclamat per majoria simple, és a dir, el candidat que major nombre de vots obtinga, tenint govern en minoria.

Cal tindre en compte, que encarà que part dels membres del grup no formaran part de la corporació municipal, seran partícips en tot moment col.localnt-se darrere dels seus representants i reunits tot el grup per a qualsevol consulta, dubte o faena a realitzar.

REFLEXIÓN                                                                                                                      

En la dinàmica s'observarà a més del treball en equip, la relació en altre equips distints i la coordinació entre ells, valorant que tots junts formen un únic poble sense distincions de ideologies ni formes d'actuar. Observarem també com els grups amb major representació saben comptar amb els de menor representació i no exclouen a ningú, així mateix també per part de les persones no elegides d'un mateix grup al consistori.

COMPROMISO                                                                                                                

Una vegada constituit l'ajuntament deuen de ser conscients de la responsabilitat que això comporta, i que es treball d'un únic equip, per tant han de treballar sempre unit com a tal, contant que qualsevol decisió, idea o acció siga sempre amb la participació de la resta dels grups.

CELEBRACIÓN                                                                                                                Ángelus.

 

Metrópolis

TÍTULO de la ACTIVIDAD
RALLY GORRINO
TIEMPO y NIVEL
Para todos los acampados
OBJETIVOS
 
 
 
INTRODUCCIÓN
Juego en el cual los niños tienen que conseguir el máximo de peces del color de su equipo pasando unas pruebas.
ITINERARIOS
Educativo en la fe
Comunitario eclesial
Litúrgico sacramental
De oración
Testimonio
Ser persona
TIPO de ACTIVIDAD
MATERIAL: 
·         40 peces de colores ( 8 peces de cada color)
·         Rampa plástico
·         Gel
·         Precinto (telaraña)
·         Harina
·         Globos
·         Cuerda de pita
·         Sustancias asquerosas
·         Barreños
·         Chocolate
·         Monedas
·         Cubos
·         Zumo, café, mayonesa…
Juego de exterior
 
DURACIÓN
1h 30min
 
RESPONSABLE
Jefe de campamento
Nº DE SESIONES
1
DESARROLLO DE LA SESIÓN

 

Carrera con obstáculos en el que cada miembro del grupo deberá recoger un pez del color de su grupo (en cada obstáculo habrá un pez para cada grupo con sus respectivos colores). Los peces se deberán recoger de forma ordena, el primer miembro recoge el pez del primer obstáculo y así sucesivamente; un miembro sólo podrá recoger un pez. Ganará el grupo que haya recogido todos los peces con el menor tiempo en la carrera de cada miembro del grupo.

Obstáculos:

§  1º Obstáculo: Sumersión en la piscina. Deberán recoger el pez de su color en el fondo de la piscina.

§  2º Obstáculo: Al barro.  Deberán recoger el pez de su color en medio de una zanja de barro.

§  3º Obstáculo: La subida resbaladiza. Deberán recoger el pez de su color en una rampa de plástico con jabón y agua que resbalará mucho.

§  4º Obstáculo: La telaraña con harina. Deberán recoger el pez de su color en una zona llena de harina por el suelo que pasarán a rastras ya que la telaraña les obligará.

§  5º Obstáculo: El juego de los globos. Estarán los globos colgados en un hilo, estos globos estarán llenos de una sustancia asquerosa que deberán pichar con una diadema con un clavo y saltando. Los quintos de cada grupo además deberán recoger su pez.

§  6º Obstáculo: El paso del barreño. Se colocan varios barreños pegados formando un recorrido. Los barreños estarán llenos de diversos materiales y/o sustancias asquerosas y los niños tienen que recorrerlo pisando todos los barreños. Los sextos de cada grupo además deberán recoger su pez.

§  7º Obstáculo: Chocolate: Los niños deberán buscar una moneda en el fondo del barreño lleno de chocolate soluble, sólo con la boca, con las manos detrás de la espalda.

§  8º Obstáculo: Meta. Los niños llegarán al final del campo de fulbito dónde habrá un cartel grande en la portería. Este cartel tendrá dos entradas y detrás de cada entrada habrán unos monitores que tirarán cubos llenos de zumo, café, mayonesa…

 

 

OBSERVACIONES Y RECURSOS PARA EL EDUCADOR
 
 
 

 

EVALUACIÓN de la ACTIVIDAD
 
 
 
 
 
 

Celebració del peixets

EN EL COMEDOR.

Don Vicent: hola, hem presente. Hem diuen Don Vicent i soc el retor d’Alboraya, Si, sí, el poble de l’horxata.

Jaume: bon día, Senyor Retor. Aixó que m’ha dit Paquita es deveres?

Don Vicent: el qué?

Jaume: pues que a ella en la tenda de Pepica li han contat que ha perdut una arqueta. 

Don Vicent: Ai, Jaume, ai Jaume. Que trist estic. Es deveres i no saps quina mala nit he pasat pensant en que el barranc del Carraixent s’ha emportat la caixeta.

Jaume: però, no patixga. A la fira de Benimaclet pot comprar un altra.

Don Vicent: es que no m’entens.

Jaume: sí, que ha perdut una arqueta. Però jo se que en venen igualetes a la fira i si no al mercat de Colón, a València.

Don Vicent: no, m’entens, Jaume, no m’entens.

Jaume: no patixga, serà per diners...

Don Vicent: te ho torne a repetir, no m’entens, estàs pijor que els del poble veï.

Jaume: per favor, senyor retor, que jo no li he faltat el respete. I si es per diners, no patixga, jo li la pague.

Don Vicent: es que contenia un tresor molt gran.

Jaume: haver començat per ahí, diguent-me que era una arqueta molt cristiana.

Don Vicent: i tant i amb un tressor molt valuos. Vols acompanyar-me a buscar-la.

Jaume: per supost, però per a que vega que no soc avaricios, m’han d’acompanyar els xiquets que tenim açí davant.

Don Vicent: així siga, perque el tressor hi haurà per a tots.

Jaume: pues anem.

Don Vicent: espera, espera, primer han d’escriure cadascú l’arbre genealògic, per vore qui d’ells pot tindre el tressor. I junt a ells les persones que conegau riques.

Separados en grupos, cada niño completa el árbol genealógico.

Jaume: va, xiquets,…

Don Vicent: anem a vore, xiquets i xiquetes. De tots ells, quin es el vostre tressor?   I quin tressor compartixen en vosatros?

Los niños responden y Don Vicent los encamina hacia la palabra amor. Cuando lo dicen les entrega una cartulina con esta palabra (en el anverso se encuentra una parte dels peixets).

Canto.

EN LA CAPILLA.

Suena el móvil de Jaume.

Jaume: espere senyor retor. M’acaven d’enviar una pista i m’han dit que el tressor està en un sopar.

Don Vicent: així es, en un sopar molt especial que teniu que preparar.

Jaume: pues, ara els acompanye a la cuïna per a que el facen.

Don Vicent: no, no, aquest sopar es mes especial.

Jaume: millor que el dels cuïners? Imposible. No he vist millors cuïners que Vicent i Alex.

Don Vicent: pues sí, el cuïner es de primera. Però aixó ara no es el mes important. Mireu xiquets, com sabeu fa anys Jesús va fer un sopar, l’ultim. I a ell van preparar moltes coses. Per aixó ara teniu que buscar-les i ficarles damunt l’altar.

Los niños buscan en la pinada los objetos y alimentos, escogiendo los que corresponden a la Última Cena: A (huevos fritos, salsa rosa, pollo, coca cola, pastel, pan y vino) – B (mantel blanco y sencillo, málteles diversos y caros) – C (cuchillos, tenedores, vasos lujosos, botellas de Vidrios San Miguel, cálices de plata con piedras valiosas, una sencilla patena y un sencillo cáliz) – D (ducha, esponja, toallas caras, candelabros, una jofaina, una jarra y una vela).

Cada grupo coloca pan, vino, mantel blanco, patena, cáliz, jofaina, jarra y vela en el altar.

Jaume: estos xiquets están bobos, no saben triar, ma que en tanta cosa bona que havia i trien lo que ni en el mercadet el poble es vendria.

Don Vicent: no, Jaume, estàs molt enganyat. Per a trobar el tressor han de triar lo que Jesús va triar.  A vore Vicent, en estes coses en quina paraula està el tressor?

Jaume: Don Vicent, ja sap que a mí estes coses dels retors no hem van molt.

Don Vicent: seràs descarat! Va, que els xiquets t’ajuden.

Jaume: a vore si jugant a la horca ho trac. Peròa ajudeume xiquets: A- M- J- S- U-Q- R- E- P-B-V-O-N-I.

Don Vicent: Molt be, si no fora per vosaltres, perque esté Jaume nomes pensa en el movil i la tablet. Com a premi ací teniu la segon part del trencadis.

EN LA PINADA.

Jaume: ja acavem Don Vicent, es que es mes rollero.

Don Vicent: tranquil, ja queda menys. Ara anem a per la tercera prova. Per aixó els monitors vos van a donar unes fitxes i teniu que ficar-les en orde.

Jaume: voste, que es, que no te faena i per aixó els la dona als xiquets.

Don Vicent: ai, Senyor, donam la paciència que tenen els llauradors de l’horta de València en els dies de pedregà.

Los niños recomponen las escenas de la pasión: oración del huerto, negación de Pedro, Jesús ante Caifás, Jesús ante Pilato y el pueblo, Jesús llevando la cruz, la crucifixión y el descendimiento.

Jaume: ni que estigueren en el seminari pa saber estes coses. Vosté no vol xiquets, vol retorets.

Don Vicent: San Cristofol, patrò d’Alboraia, donam paciència.

Jaume: no si no ho saben fer ni els monitors. Ja acaveu?

Don Vicent: molt be. Un 10, si foreu retors i monges seriu els millors de València.

Jaume: ja està vosté fent propaganda. Si es que els retors quan els dixes…

Don Vicent: preferix callar. Com ho haveu fet molt be, ací teniu la  tercera amb la paraula Perdó.

Canto.

EN LA ENTRADA DEL CAMPAMENTO.

Don Vicent: en esta vos vaig a demanar un favor. Teniu que portar de la tenda una llenterna.

Jaume: no, si jo ja ho sabía. Ara les arreplegarà i demà en el mercat de Rafaelbunyol les vendrà per a ajudar als pobrets que viuen a les covetes del Carraixet.

Don Vicent: no li feu cas i porteu-les.

Jaume: no li feu cas al retor i no aneu, que esta nit dormireu a fosques.

Los niños van y buscan su linterna.

Don Vicent: molt be. Ja teniu les llenternes. Ara anem a fer una xicoteta processó de les llenternes mentres cantem una canço.

En la capilla les entrega la última pieza, montan el dibujo de “els peixets” .

Jaume: pues ja està. Però aço no es ningun mapa. Açó qué es? Ho sabeu xiquets?

Don Vicent: es el tressor dels cristians, la comunió que ells van prendre fa uns anys i que es el tressor mes valuos, perque es Jesús que viu en nosaltres. Ell es el tressor que ens van donar els nostres iaios i pares: la fe. Ell es el tressor que repartixen les persones que ajuden als pobres, malalts, xiquets, vells,… Ell es el tressor que vam recibir el diumenge quan ens va perdonar. I ell es el tressor que ens il.lumina de nit i de dia. Es el tressor que jo vaig perdre al Carraixent.

Jaume: ja està el retor en sermons. Es que no poden estar mig hora sense fer sermons.

Don Vicent: tens raó Jaume. Els retors deuiriem de fer mes sermons i ajudar-vos a que aprenguereu a estar en Jesús. Però clar, l’arqueta no l’he trobat. On estarà.

En el altar, bajo el mantel, colocamos la arqueta y dentro el dibujo con dos formas. Los niños la descubren.

Jaume: pero açí nomes hi han dos formes. Algún xiquet l’ha furtat.

Don Vicent: tens raó, no vos ho havia dit, soc retor d’Alboraia, pero soc d’Almassera, en el meu poble diguem que eren dos formes, perque la tercera li l’havia donat en Almassera al malalt per a prenguera la comunió. I clar, com venia d’allí.

Jaume: vosté està perdent el cabet, s’està fent major Don Vicent. Son tres, que en Alboraia sempre han segut tres.

Don Vicent: però me ho tens que dir a mí que les portava.

Jaume: segurament tindrà voste raó, però ni li s’ocurrixgar dir-ho en Alboraia, que eixirà a pedraes del poble.

Don Vicent: val, ara per acavar recem un Padrenuestro i una cançó, perque, quín es el tressor dels cristians?... Molt be, Jesús que està junt a nosaltres en la comunió, en missa, en els pobrets i en el nostre cor cada vegada que recem.

 

 

 

 

 

Vetlada.

El estanque de peces

 

TÍTULO de la ACTIVIDAD
EL ESTANQUE DE LOS PECES
TIEMPO y NIVEL
Para todos los acampados
OBJETIVOS
 
INTRODUCCIÓN
Juego en el cual los niños tienen que conseguir todos los símbolos del panel o los tres peces del milagro.
ITINERARIOS
Educativo en la fe
Comunitario eclesial
Litúrgico sacramental
De oración
Testimonio
Ser persona
TIPO de ACTIVIDAD
MATERIAL: 
·         Panel con símbolos
·         Símbolos duplicados
·         Paneles de corcho
·         Chinchetas
 
Juego de exterior
DURACIÓN
1h 30min
RESPONSABLE
Jefe de campamento
Nº DE SESIONES
1
DESARROLLO DE LA SESIÓN

 

Habrá cinco grupos, a cada uno se les asignará un color y un panel con 50 símbolos ( tres de ellos serán los tres peces del milagro).

Se repartirá a cada monitor un duplicado de cada símbolo y color para que los niños vayan colocándolos en su panel su color correspondiente.

Cada monitor tendrá los símbolos cara abajo y cuando le visite un grupo tendrán que elegir un cuadrado y destaparlo. Si el cuadrado elegido es del color correspondiente al grupo lo pondrán en el panel, si no, se irán en busca de otro monitor.

Sólo pueden visitar un monitor por símbolo, sea correcto el color o no.

 

 

 


 


Equip: _______________________

OBSERVACIONES Y RECURSOS PARA EL EDUCADOR
 

 

J
K
L
'
%
V
X
W
6
Ì
M
Y
(
"
l
u
n
T
Q
O
A
!
S
*
Â
N
#
O
P
·
-
$
Ë
&
´
ÿ
N
R
1
8
>
<
h
{
©
§
ª

 

EVALUACIÓN de la ACTIVIDAD
 
 

Oració de Monitors/es

El equipo de monitores

Nos dice Dios a través del profeta Jeremías (24,7):
“Les daré inteligencia para que reconozcan que yo soy el Señor; ellos serán mi pueblo y yo seré su Dios. Ellos volverán a mí de todo corazón”.

Y ¿qué nos dice Don Bosco? Quien buscó crear comunidades, no sólo entre los salesianos sino entre los jóvenes delincuentes, consciente de la importancia de una familia para abandonar la delincuencia y prevenirla.

Don Bosco invitaba a sus hijos a conservar la vida de comunidad, evitando las contiendas con los demás, las burlas, los apodos y el descontento en los momentos de diversión y la murmuración y la parcialidad. En el grupo se ha de observar con el silencio en el tiempo establecido, porque cuando cada cual habla según su capricho no se observa el orden.

 Nos ponemos delante de Jesús y leemos las palabras del profeta, dirigidas a cada uno de nosotros. Somos el pueblo del Señor. Los que estamos esta noche aquí revisando el campamento no somos un equipo de monitores, sino pueblo de Dios. Esta es nuestra identidad fundamental.

Leemos los consejos de Don Bosco. Y compartimos lo que nos ayuda y aquello que deberíamos mejorar en la relación entre nosotros, durante el campamento.

Finalmente le pedimos nos ilumine a construir equipo de educadores. Y rezamos el padrenuestro, el avemaría y la oración junior. Rezamos pausadamente el Gloria.

Reunió de monitors

No hay comentarios:

Publicar un comentario